Als u een beginnende kok bent, net voor het eerst op uzelf bent gaan wonen of wilt investeren in uw eerste kruidenkastje, dan zult u veel hebben aan deze gids over specerijen die iedereen in huis moet hebben. Gebruik ze om uw gerechten op te waarderen en een voorraad heerlijke smaken aan te leggen voor elke gelegenheid.
Specerijen waren ooit de belangrijkste handelsgoederen van de wereld, die letterlijk de internationale handel beheersten en zelfs aanleiding waren tot verschillende specerijenoorlogen om de controle over de productie en distributie ervan. Deze poeders, gedroogde bladeren en mengsels bevatten het geheim van smaak en lekker eten, geen wonder dat ze zo belangrijk werden, en nog steeds worden, gevonden.
3 tips om kruiden te gebruiken voor beginners
- Gebruik waar mogelijk hele, biologische specerijen, dat betekent sterkere, duidelijkere smaken.
- Gebruik kruiden met mate, meng je kruiden beetje bij beetje zodat je het gerecht niet overweldigt.
- Bewaar uw specerijen in luchtdichte verpakkingen, uit de buurt van warmte en licht.
Kaneel
Kaneel is een van de meest veelzijdige specerijen die je in je kruidenrekje kunt hebben. Een goede aanvulling op zowel zoete als zoute recepten, plus heerlijk op zichzelf. Gebruik het om gebak te accentueren, gerechten warmer te maken of zelfs om het gewoon aan het water toe te voegen voor een extra smaakboost.
Uit onze winkel bevelen wij aan: De Ceylon schors kaneel
Peper
Een klassieker in elke keuken of recept, peper brengt gerechten tot leven met een sterke noot van smaak en karakter. Dit kruid zul je veel gebruiken. Het is beter om het in zijn geheel te hebben en het naar behoefte te vermalen. Er zijn een paar soorten peper, de klassieke zwarte peper en dan witte en rode. Je kunt naar believen combineren.
Uit onze winkel bevelen wij aan:
De mix van 3 pepers, een evenwichtig mengsel van zwarte peper uit Vietnam, witte Muntok en roze bessen uit Madagaskar.
Oregano
Dit is een van de stille sterspelers van de kruidenwereld. Tot je begint te koken, besef je niet hoeveel recepten oregano vereisen en hoe belangrijk het is in veel keukens. Gebruik het om een frisheid toe te voegen aan uw vlees, pasta’s, dressings en meer. Een echt veelzijdig blad dat altijd bijdraagt aan een geweldig eindproduct.
Wij bevelen de verse gedroogde bladeren aan of probeer onze Italiaanse mix met oregano, gedroogde tomaten en nog veel meer!
Laurierbladeren
Laurierbladeren zijn een van de fundamenten van de kookwereld en werken in bijna elk zout gerecht, vooral in langzaam gekookte onea. Voeg laurierblaadjes toe aan uw rijst, bolognese of stoofpot voor een vleugje aardse goedheid.
Wij bevelen de volle laurierblaadjes aan, deze zijn gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten.
Rozemarijn
Rozemarijn is niet alleen een geweldige smaakmaker om toe te voegen aan uw gerechten, het is ook een van de meest aromatische specerijen die u kunt vinden.
In staat om elke keuken te laten ruiken als een chef’s station. Het is een bijzonder goede specerij voor het bereiden van vlees en vis. Vol van smaak maar niet de hoofdrol overnemend en ook geweldig voor stoofpot en andere recepten.
Wij adviseren verse bladeren of gedroogde mixen zoals ons Guérande zout met Provençaalse kruiden, een gourmet kruidenmix met delicate maar krachtige smaaktonen waaronder rozemarijn, laurier, saje, marjolein en meer!
Ginger
Deze wortelkruid is een krachtpatser onder de specerijen. Net als kaneel is het heerlijk in zowel hartig als zoet en op zichzelf. Een geweldige smaak om in je recepten te gooien en als een op zichzelf staand drankje. Gember voegt een hete maar smakelijke noot toe aan de meeste gerechten die geassocieerd worden met veel van het klassieke en geliefde Aziatische voedsel.
Wij raden aan de wortelgroenten voor koken en drinken van onze site te proberen:
- Thaise kruiden mix voor geweldige en volle gerechten,
- onze zoete Bijna-suikerkoek en
- een onze favoriete thee van diplomaten mix met gember, mango, kokos en meer!
Curry
Kerriemengsels zijn het uitgangspunt van vele uitstekende gerechten.
Gebruik ze voor vlees, vis en vegetarische recepten, van pittig heet tot mild en zoet.
Met een van deze mixen in uw kruidenkeuze kunt u de kooktijd verkorten en recepten in een handomdraai klaar krijgen. Een één antwoord mix van alle kruiden is de oplossing voor elke keuken.
Wij bevelen aan uit onze winkel
- Pittige maar frisse Groene Curry
- Traditionele en klassieke Curry L’Ancienne
- Thaise geïnspireerde rode curry