Waarom is thee goed voor ons? Thee is een van de meest populaire dranken ter wereld: jaarlijks wordt ongeveer 3.000.000 ton geconsumeerd. Maar weet u hoe de mens thee is gaan drinken en waarom we dat nog steeds doen? Het is niet alleen voor de smaak, het blijkt dat deze oude drank ons zoveel meer geeft dan een smaakvolle reden om hem te blijven brouwen.
Het eerste kopje thee en meer
De eerste verslagen over thee beschrijven het als een geneeskrachtige drank en dateren uit de eerste millennia voor Christus. Er zijn archeologische resten van thee gevonden in graven uit de Han-dynastie, die regeerde van 206 voor Christus tot 220 na Christus. Maar zelfs daarvoor was thee de drank van het volk en de mythe.
Het eerste kopje thee
Een Chinese legende vertelt het verhaal van de ontdekking van thee als een gelukkig toeval. De Chinese keizer Shennong, die regeerde in 2737 voor Christus, kookte zijn water graag voordat hij het dronk. Op een dag dreef een wild blad naar beneden in het kokende water, de bediende die het water goot merkte het niet en serveerde het aan de keizer met de smaak van het blad erin. De keizer vond de drank verfrissend en zo ontstond thee.
Een passend en eenvoudig verhaal voor zo’n zachte maar krachtige drank.
Hoe is thee wereldwijd populair geworden?
In de 16e eeuw begonnen Portugezen die in het oosten woonden thee te drinken toen zij in contact kwamen met de traditie. Het waren echter de Nederlanders die het voor het eerst verhandelden en consumeerden als import, toen zij zich op de Portugese handelsroutes begonnen te begeven.
De grootste impuls voor thee in Europa kwam eigenlijk door het huwelijk. Toen Charles II trouwde met Catherine van Braganza, een Portugese prinses die nogal van thee hield. Haar acceptatie van de drank maakte deze populair op de Britse eilanden, nu beroemd om hun theetradities. Na de omarming in Groot-Brittannië maakte thee een zekere opmars naar andere Europese landen en vervolgens de wereld.
Nu is thee een hoofdbestanddeel van vele culturen over de hele wereld, waarbij elke cultuur een andere traditie heeft met de geliefde drank.
Hoe drinken verschillende culturen thee?
- Argentijnen drinken graag Yerba mate, een groene thee boordevol vitaminen, een dagelijkse routine voor het grootste deel van het land.
- In het Verenigd Koninkrijk wordt thee op elk moment van de dag gedronken, geliefd en een punt van trots voor velen die een goed kopje kunnen zetten.
- In de VS wordt 80% van de thee koud en gezoet gedronken.
- Wil je boter bij je thee, ga dan naar Tibet, waar je po cha kunt drinken, een ongelooflijk sterke zwarte thee gemengd met zout en yakboter.
- Marokkanen houden van hun muntthee als een sociale ervaring, het is bijna verplicht bij een bezoek aan een huis.
Deze drank heeft zich aangepast om in de meeste landen van de wereld thuis te horen, en verandert van naam, blad en smaak.
Waarom is thee goed voor ons?
Thee is niet alleen een troostrijk voedingsmiddel of een onderdeel van sociale gebruiken, het is ook een gezonde aanvulling op onze voeding en een drank boordevol voordelen. Na het lezen van deze lijst zul je willen brouwen je eigen kopje biologische thee .
Minder cafeïne
De meeste thee, met uitzondering van kruidenthee, heeft een lager cafeïnegehalte dan koffie. Een geweldige optie voor wie een kopje met cafeïne wil drinken, maar de concentratie wil verlagen.
Goed voor de hersenen
Uit een studie is gebleken dat regelmatige theeconsumptie het risico op de ziekte van Alzheimer kan helpen verminderen. Uit het onderzoek bleek dat de cognitieve vaardigheden van theedranken sterker waren bij patiënten met Alzheimer en dementie. Het bleek ook het geheugen en de aandachtsspanne te verbeteren.
Zet je stofwisseling aan
Thee heeft een bestanddeel, polyfenolen genaamd, dat de verbranding van calorieën kan verhogen. Een ander ding dat thee doet is dat het een type vet stimuleert, bruin vet genaamd. Dit soort vet is anders omdat het meer calorieën verbrandt dan andere vetten en je stofwisseling stimuleert.
Goed voor de darmgezondheid
Bestanddelen in thee helpen gezondere darmen te bevorderen. Het stimuleren van de productie van gunstige darmbacteriën die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en helpen bij het afvallen.
Een krachtige ontstekingsremmer
Ontsteking ligt aan de basis van veel chronische ziekten, dus elke natuurlijke bestrijding ervan is goed nieuws voor ons. Thee is een krachtige bron van ontstekingsremmers omdat het vol zit met polyfenolen, die ook antioxidant zijn. Het kan helpen tegen ontstekingsproblemen veroorzaakt door diabetes, darmproblemen en zelfs cognitieve achteruitgang veroorzaakt door ontsteking van de hersenen.
Een bericht voor theeliefhebbers
Als u wilt genieten van een goed kopje thee, steun dan lokale theewinkels, waar de theecultuur bloeit en groeit. Zoals bij Univers du Thé .